Determinarea tipului de ten

După cum bine știi, fiecare ten este diferit și necesită o îngrijire diferită, pentru a arăta cât mai bine posibil. Este important să știm ce tip de ten avem, pentru a alege produsele care ni se potrivesc. Și nu vorbesc numai de curățarea feței, ci și despre machiaj. Un fond de ten matifiant aplicat pe un ten uscat, va crea senzația de strângere, iar un fond de ten hidratant pe un ten gras, va curge. Acum că ai înțeles importanța, probabil, te întrebi cum să afli ce tip de ten ai. Fiecare tip de ten își are caracteristicile sale. Dacă totuși nu poți determina din care categorie faci parte, atunci îți propun un test. Se numește „Testul șervețelului” și am aflat de el la un training. Este foarte ușor de realizat și te va ajuta să descoperi care este tipul tău de ten, fără prea multe complicații. Așadar să începem.

     O să ai nevoie doar de un șervețel de hârtie și puțin timp la dispoziție. Începe prin a-ți demachia și spăla fața, așa cum o faci în mod normal, dar nu aplica nicio cremă. Așteaptă o oră, pentru ca fața să-și regleze PH-ul singură, în mod natural. După ce a trecut timpul, pune-te în fața unei oglinzi, ia un șervețel de hârtie și aplică-l pe față, astfel încât să acoperi toată suprafața ei. Când îl aplici, ai grijă să-l presezi ușor. Îndepărtează șervețelul de pe față și analizează-l atent.

     În cazul în care șervețelul este curat și nu are urme de grăsime, atunci fie ai ten normal, fie e uscat sau sensibil. Dacă nu simți nevoia de hidratare, atunci ai un ten normal. Poți să te bucuri, pentru că ești o norocoasă. Acest tip de ten are nevoie de îngrijire specială, doar pentru a arăta la fel de bine cât mai mult timp. Se recomadă demachierea atât dimineața, cât și seara. Crema de zi trebuie să fie una hidratantă, de dorit cu factor de protecție solară. Evită exfolierea tenului mai mult de o dată la 10 zile.

     În cazul în care simți că pielea te strânge sau pe șervețel sunt bucăți de piele moartă, atunci ai un ten uscat. Pentru un astfel de ten se recomandă demachierea atât dimineața, cât și seara cu o cremă demachiantă. Crema de zi și de noapte trebuie să fie intens hidratante. E de dorit crema de zi să includă un factor de protecție solară, indiferent de anotimp. Cel puțin o dată pe săptămână aplică-ți o mască hidratantă.

     În cazul în care tenul tău are deja zone de roșeață și se simte agresat, atunci ai un ten sensibil. Acest tip de ten necesită o îngrijire deosebită. Ar fi preferabil să folosești produse dermatocosmetice. Evită pe cât e posibil factorii ce pot facilita sensibilitatea cum ar fi: apa fierbinte, aerul rece, condimentele, soarele în exces, fumul de țigară sau alcoolul. Demachiază-te cu o apă micelară și folosește creme ușor hidratante. Dacă ai predispuneri spre acnee, cel mai bine este să apelezi la un dermatolog. Acesta îți va da îngrijirea cea mai potrivită tenului tău.

     În cazul în care șervețelul are urme de grăsime pe toată suprafața, atunci ai un ten gras. Acest tip de piele este ușor de recunoscut și fără testul șervețelului, deoarece are un aspect lucios și uleios. Pentru a-l matifia, se recomandă demachierea de cel puțin 2 ori pe zi cu un gel spumant. După asta, aplică o loțiune astringentă, care să degreseze tenul și să-i închidă porii. Optează pentru o cremă lejeră, matifiantă, cu o textură ușoară. În niciun caz, nu folosi o cremă grasă. Aplică o mască exfoliantă o dată pe săptămână.

     În cazul în care pe șervețel petele de grăsime se întind doar pe zona T (frunte, nas și bărbie) și nu sunt pe zona obrajilor, atunci ești posesoarea unui ten mixt. Acest tip este cel mai frecvent și pentru îngrijirea lui corectă este important să se păstreze echilibrul dintre zona uscată și cea grasă. Demachiază-te de 2 ori pe zi cu apă micelară. Crema aplicată trebuie să reducă excesul de sebum pe zona T și să hidrateze restul feței. Referitor la măști, alternarea măștilor hidratante cu cele exfoliante este o soluție.

     Sper că acum îți este mai clar ce tip de ten ai și ce produse de îngrijire să folosești. Dacă cunoști și alte tehnici de depistare a tipului de ten, lasă-le în comentarii. Zi cu soare să ai!

0 comentarii
85 likes
Articolul precedent: Sfaturi pentru un machiaj de ziArticolul următor: Cum să alegi fondul de ten?

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *